Jan 22, 2010

Melawan Kesepian Part 4 - Maru & Mira

Sungguh indah ciptaan Allah s.w.t. Walaupun seekor tikus yang memang dalam mind set kita adalah kotor, tapi mY Maru & Mira ni sangat-sangat lah comey... Xtahan aku... Geram sangat... Rase nak peluk cium jer... Kelmarin dah bawak main atas bed... Hahaha... Kelakar bawak tikus tidur sama...

Maru Mira tengah tido... Susah dapat tengok diorang tido same... Asek tido jauh2 jer... Agaknya belum jatuh hati lagi kot antara satu sama lain... kekeke...

Meh aku kenalkan dulu Melawan Kesepian Episode 4 ini... Sesungguhnya idea ni datang spontan jer... Dari dulu dah niat nak bela, tapi belum sampai seru... Just kali ni, tanggal 1st December2009 betul2 seru dah sampai... hohoho.... Aku beli semua ni kat Sidec jer... Senang nak counting ngan tokey sane... Mulanya niat nak beli cage and barang keperluan lain jer dulu...Tapi bila dah amek2 semua brother tuh suh aku amek terus Hamster... Siap dia bagi FREE lagi... Jimat aku RM15... Dah orang nak bagi FREE aku rembat jer lar... So secara x sengaja niat aku ni terawal seminggu dari perancangan... Mase ni aku amek Maru jer... Ingat nak jadikan dia BF kite nanti... Almaklumlah, i kan single and available sekarang.... Hati ini di miliki oleh Allah sahaja...

[Ini rupa cage yang aku beli... Harga RM60 jer... Pastu beli sekali kuaci, serbuk pasir untuk diorang mandi, serbuk kayu and air vitamin untuk memberi cukup zat pada diorang... Total kos around RM80]

[Maru tengah minum air... Kaler hijau kan??? Sebabnya adalah aku dah buh Vitamin dalam tu...]

[Ini antara permainan yang aku bekalkan dalam Play Ground diorang... Aku rembat kat Lab yang telah 3 tahun ditinggalkan... Maru sekarang dah ligat... Semua tempat nak panjat]

Masa mula-mula bela Maru, memang layan dia abes lar... Makanan x putus2... Kuaci jer aku bagi... Kadang2 campur pallet... Tapi Maru cenderung pada kuaci lar... Makan punyer makan, Maru mengalami masalah obesiti... Dia malas sangat... Tau makan tido... makan tido... Nak main pape pun malas... Kadang tu aku pakse dia jalan-jalan gak... Kalau x, memang dia tido jer...

Tapi rasenyer bukan faktor makanan jer... aku rase dia boring sangat be alone dalam cage tuh... Housemate aku pun cakap jangan biarkan dia sekor2... Nanti dia bosan... At least de kawan sorang pun xper... Ermmm betul gak... Manusia pun kalau xde kawan disisi pun leh jadi sewel...

Jadi seminggu selepas beli Maru aku ke kedai yang sama gak, aku beli sekor lagi... Kali ni beltina... Sebab aku nak diorang jatuh cinta nanti... Yang betina ni namanya Mira...

Maru + Mira

Nice combination... Tapi awal2 tu xde lar diorang ni mesra... Sejak dah hampir 2 bulan bok bersama baru lah aku nampak kemesraan diorang... Dan yang paling best, Maru x obes dah... Tapi keaktifan dia tahap maksimum... Asek lari dari cage jer... Susah nak jage... Mira walaupun aktif tapi dia baik... X macam Maru... Nakal sangat... Nasib lar ko tu comel... Sabor jer lar aku...

[Mira tengah makan... Mase ni yang leh amek gambor dia]

Mase ni aku bawak diorang 2 kat opis... Lincahnyer diorang main kat Meja aku... kekeke

Udah lar tu bebel... Mase mula-mula posting ni, diorang tido... Ending pun tido lagi... Best sangat tengok diorang tido... Diorang Mandi.... Montel jer badan tuh... hehehe... Sayang Maru & Mira... Langkah ini memang tepat untuk aku Melawan Kesepian ini... Alhamdulillah...

6 comments:

Nowwa Fitri said...

Nanti ada anak?Buh nama apa?Mami?Rumi?Miru?

imMa ~vOguE```~~~ said...

hehehe... kak nowwa... lum lar pk lagi... xpe2 masih ade mase... kekeke

juju_illyana said...

siyes comel dorg nih,aku pon jadik geram weh...oh aku tidak akan terpedaya dgn minatang nih hehe

C'Chanteque Maness said...

huhu~~
comey giler tikus ko nie...
aku pn teruja nengok dorang...
hai..
bila la aku dpat memilikinya...
huhuhu~~

-aTie- said...

gile comel macam aku

Khaizarien Blog @ atie

imMa ~vOguE```~~~ said...

tipah : ape salahnyer ko cube gak bela... best....

huda : ko pun atr yg patut bela... tp tu lar, area KL mahal giler... x berbaloi aku tgk... huhuhu...

khaizarin : welcome sexy... hehehe... sampai gak ko kat blog aku...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin