May 25, 2010

Melawan Kesepian Part 8 (Final) - Vietnam Day 3

Hari ni dah hari ke-3 aku meluangkan mase kat negara orang iaitu Vietnam... Walaupun baru hari ke-3 tapi perasaan rindu dah berbunga2 ke kampung halaman... Terutamanya Bantal Busuk ku... (*o^)v

Aktiviti hari ini sepatutnyer shopping... Tapi Mat tours Vietnam tu bagi lar cadangan kat kitorang semo utk naik bot di Sg Mekong... It sound nice... Aku dah tersenyum lebor... Dalam hati meloncat2 sambil berkata "Dari aku g shopping jek, baik aku jalan2... Baru puas".... Dan selepas Mat tours Vietnam ni gtau akan aktiviti2 yang akan di lakukan, baru lah dia gtau price yang perlu di bayar... "Its cost 28USD only"... Hahhhhh???? 28USD x RM3.45 = RM 96.60... Bapak, mahai tol... Kena bayor ker... Ampeh, loncat2 dalam hati tadi terhenti seketika... Ingat nak jimat tang shopping last2 abes duit naik bot... Semua geng aku nak g, xkan aku nak g shopping sorang2 lak esok, jadi aku setuju lar join... Itu pun terpaksa pinjam 10USD kat Kak Wani... Aku tol2 dah sengket... huhuhu...

Melancong punyer pasal, biarlah berhabes sikit... hehehe... Kita mulakan perjalanan ngan naik BUS dulu... Gambor kat bawah ni adalah Jeti... Maknenyer situasi ini adalah selepas turun dari bus dan naik ke bot...

Tengok tuh, bukan main semangat lagi Mat Tours Vietnam ni menunjuk2 pemandangan yang kami nikmati sepanjang dalam bot... Aku xdengar pun pe yang dia bebel... Biar lah aku nikmati sendiri pemandangan separa indah ni... Nak indah pemendanyer, kawasan ni sama jer cam kawasan nelayan kat pangkor ni... Nelayan sini pun sepet2 gak cam katPangkor... hehehe... Cuma bezanya, keluasan sungai ni lebih beso lar dari Sg Perak sane... Sg Mekong katekan... yang beso and panjang...

Lihat lar antara pemandangan yang dinikmati dari atas bot nih... Bot ni best, pakai natural air jer... puas tengok pemandangan...

Dalam 1/2jam kot dok atas bot... Akhirnyer sampai gak... Sampai kat 1 perkampungan... memang banyak lar pelancong yang dah sampai awal2 dari kiotrang... Yang awal2 ni Mat Salleh punyer group... Group bust beso2... kekeke..

Awal2 mase baru sampai dia tunjuk madu lebah... Ade peluang aku sentuh lar... Berani kan Cik Imma ni...???

Pastu diorang bagi rase... Minum madu ngan asam limau... Rasenyer same jer macam mak aku wat kalau aku batuk... Yang bezanyer, ni from vietnam... Pastu dia bagi gak makan halwa... Aku x jamah... Xyakin lar... Dah lar ni kampung cina... Agak kureng sikit lar...

Bukan rase ajer... mestilah diorang wat bisnes gak... Ni antara customer yang dapat disambar mereka... Beli madu yer kak???

Menatang ni dapa dasarnyer sape2 nak posing ngan dia, kena lar bayor... Wat duit jugak... Tapi disebabkan banyak antara kitorang yang beli barang dia, so dia bagi free... aku xtahan ngan muke Sakdi ni... Belah kiri muke plastik owhhhh.... Belah kanan muke real... Leh masuk ANTM... Pandai planstikan muke...

Ni antara yang ade dalam kampung ni lar... Perusahaan Gula-gula kelapa... Banyak gak kat Malaysia... Tapi yang real kampung, jadi nampak excited lar... Aku sorry lar, x selera gak nak beli... Anjing lalu lintas ibarat taman indah ghasidah depa jek... Cettt...


::Shopping time::

~Ada baju-baju~

~Ada ukiran-ukiran~

~Yang ni semo ade... Yang paling fevret, Vavi utan tuh... Terbaik dari ladang~

~Ada Kak Intan... Opsss ini bukan untuk di jual~

Perjalanan diteruskan... Still dalam kawasan yang sama... Kawasan sini rupe2nyer ade kebun buah-buahan... So sambil2 di hiburkan oleh awek2 cun dari Vietnam ni, dapat lar kami alas perut ngan buah nenas, nag, nangka ngan betik... Lapor dah mase ni... Tapi kena tahan, mane de kadai makan kat sini... Nak lagi Muslim food... huhuhu... Awek2 cun ngan pakcik, ngan budak2 ni akan nyanyi kat depan kami... Lagu2 dalam vietnam sambil pakai odai... Pie ngan Elly dah mule mengenyam... Mane idaknyer, awek vietnam ni pakai baju nipis, so nampak jer bra... Cettt...

Kalau tengok tol2 cam de penyanyi tambahan kat sini

~Senyuman si Kecil~

~Ingat Malaysia jer ke ada Mayang Mengurai???~

~Ni aku tayang gambo bese... banyak lagi gambo panas si Elly ni... Korang tengok tangan kiri Elly katne???~

Ok sudah... Dah mau pulang... Mase pulang yang beshnyer, diorang bagi naik sampan... Siap supply topi lagi... Ini pinjaman saja k... Jangan mengharap lebihan dari itu... Ade 2 orang yang dayung sampan ni... 1 sampan 4 orang... Sampan aku berat lor, sebab de 2 over weight... kekeke... jangan mare ek...


~Banyaknyer sampan yang menanti~

~Bye... Bye... Kak Intan~

~Chaiyok~

Perjalanan ni membuatkan aku teringat kembali saat2 aku berkayak mase kat Kuithho dulu... Camni lar suasananyer... Rimbun jer ngan pokok2... Rindu pulak kat Kuittho... Tu lar, dulu suh blajor rajin2... Tapi degil... Amek ko sebijik...

~Posing ini tatkala sampan sudah menghampiri bot~

~Pandai lar Aso2 kat sini... Camni lar diorang susun sampan2 yang dah sampai sebelum patah balik nak amek customer lain...~

~Sudah atas bot~

Final activity adalah minum air kelapa... Wahhh besnyer.. (Bunyi seolah-olah kat belakang umah xde pokok kelapa) Aku balun 2 bijik sebab pie x minum air kelapa. Dari membazir jer baik aku abeskan...

~Malam ni abang tido luar... ~

Perjalanan diteruskan... Dalam pale otak ade 2 jer... Nak g semayang, pastu nak g shopping...


~Menghoyan Kak Wa mase dalam bus~

Ok, next destination is kedai barang2 kraf... Kedai ukir2 lar camtuh... Mase ni yang lain, x hingin nak turun... Yang excited Wahidah, Wani, Ada & Sakdi... BUT, lastly diorg sendiri menyesal, watpe lar buang mase kat sini... Aku??? Lagi lar x kuase nak ke sini... Otak nak shopping jer...

~Inside HERE~

~Tempat operasi korje...~

Dapat gak menghoyan depan bus nih... Ori from Vietnam... Kuikuikui...

Oleh kerana hanya ade 5 orang jer dalam bus ni selepas yang lain dah pergi awal ker Ben Thanh Market, jadi dengan muke senonongnyer, Wahidah minta driver drop2 ke tempat2 nih... Baguih gak... Dapat gak menunjukan monumen2 yang de kat sini...

~Gereja~

~depan patung Ho Chi Minh~

~Close-up Ho Chi Minh Monumen~

Sudah2 posing itu... Hari dah kul bape dah ni... Jap g nak malam dah... So destinasi wajib is Ben Thanh Market... Ni 1st time ke sini, memang lar excited... Ntah camne lar rupa dalam tu... Banyak monyet ker??? Ade raksasa ngan ultraman ker??? De Upin Ipin ker???

Ohhhh tanggapan ku meleset... Dalam Market ni lebih hangat dari biasa... Memang hangat ngan berduyun manusia... Yang bestnyer banyak lak tu org Malaysia... Cam jalan kat Rantau Panjang jer... hehehe... Kat sini memang banyak giler jual kain, beg2, baju vietnam, kasut vietnam, lagguge cap klon, asam2 and kacang2 pun ade... Kalau lar aku banyak duit, memang licin kat sini jer...

Kegedikan melanda di Gambar ATAS sana... hohoho... Sudah2 operasi shopping.... Lapo nih... Jom makan... Makan malam ni kat restoran 1st yang kami pergi... Melantak lar aku puas2 mase ni... Tengah ade Halal food, ape lagi, balun... kuikuikui....

MENARIKNYER, mase kat restoran, leh jumpe Cheryl Samad... Ohhhh x sangke, kat Malaysia haram jadah leh jumpe, tup tup tup... Kat Vietnam jugak kite bertemu... Cheryl tengah wat rakaman untuk destinasi budget kat sini... Qi x de sebab dia ke destinasi budget yang lain... Sweet Cheryl... Kecik molek jer...


Rasenyer sajer lar dekorasi perjalanan aku untuk last day trip kat Vietnam nih... sok awal2 pagi sudah mau pulang... Pas balik bilik, cadangnyer nak tranfer gambar wanie ke Memory Kad aku... Last2... Zzzzzzzzz...~~~~ Wakakaka beb...

2 comments:

Nowwa said...

mana ole2 ahkak?

Naima is IMMA said...

Dah jual dah kak... balik vietnam sengkek, so wat bisnes barang2 terover beli kat sane... kekeke...

hahaha, xde lar, main2 jer... dah sengkek, ole2nyer, gambo2 ni jer lar... hohoho

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin