May 17, 2010

Melawan Kesepian Part 8 (Final) - Vietnam Day 2

Huarghhhh....
Begitulah kedengaran bunyi2 di pagi hari apabila subuh sudah menjelang... Aduhhhh sungguh malas nak bangun pagi ini... Kebiasaannyer di pagi Sabtu ini, pas Subuh for sure aku akan menidurkan tido balik... Sampailar kul 9 pg... Wakakaka... Kalau mase kecik dulu, lagi lar, kul 10 @ 11 baru mencelikan mate... Alasannyer adalah saya mahu Qado tido.... Tau lak nak Qado tido, kalau Qado semayang wat2 tonyeng jek...

Selepas mengelap2 mate, barulah aku sedar aku dalam bilik hotel sempit. ditemani seorang pasangan yang masih lena kat sebelah aku... Ohhh aku lupa aku tengah honeymoon.... Honeymoon???? Errppp... menghoyan tol makcik nih, bile lak aku kawen??? Bile lak aku g honeymoon... Bengonggg....~~~~ Lalu aku buka beso sikit bijik mate aku... Ohhhh baru aku pasan, manusia di sebelah aku adalah Hazwani aka Kak Wani... Harap maklum, saya bukan LESBIAN ok???

Hari ini rupa-rupa my 2nd day kat Vietnam upenyer... Aduhhh penatnyer... Kalau kat Malaysia kul 4am ni masih memeluk bantal busuk. Tapi kat sini, dah masuk subuh dah... Jalan pun dah bunyi2 motor bersimpang siur. Macam kat KL lar, awal2 lg dah bising... X macam Tronoh yang aman damai ini... hehehe...Perjalanan untuk hari kedua bermula dengan sarapan pagi atau dalam erti kate omputihnyer adalah Breakfast... Dah paham??? Aku pergi lar Cafe Hotel memandang semo kawan2 pergi makan sane... Nak di jadikan cerita, mase aku amek piring, ade sorang pelayan ni tengah menambah2 hidangan kat situ... And ade lar sorang brother ni, merupakan salah seorang peserta rombongan kami tanya lar, what this??? Pelayan tu jawab, "This pork and this pork" Glurpppp... Aku menelan air liur.... Tangan serta merta letak balik piring pastu menggapai pisang sebijik... Xlalu beb... Baik aku ke bilik dan makan megie... Lagi Afdal... wohohoho...

[Adakah ini sign board yang menunjukan arah destinasi kami??? Tolong translate!!!!]

Ni dalam bus... Nak tau ape destinasi kami seterusnyer??? That is Cuchi Tunnel.... Jauh tempat ni... Mengambil mase lebih sejam agaknyer... Ape yang kitorang pandang kat luar tuh???
.
.
.
.
.
.
.
[Hehehe... tgk orang Vietnam yang tengah lepak kat Kedai Kopi...]

Disebabkan perjalanan yang lame dan saki baki penat semalam masih menepel kat kepala, jadi kebanyakan kitorang merehatkan mate jap dalam bus... Dah macam2 aksi yanga de...


[Yang ni aksi tido x basuh kaki]

Atas baju Kak Wa hujau... Yang bawah kaler biru... Dalam bus pun kak wa tukar baju??? U mmg hot lar... Sape yang tolong u??? Elly ker??? Kalau i yang tolong bukan u sudi pun... Hehehe... "Ape yg u all merepek ni??? g tengok kat lua tuh... Ada barang baik punya" omong Kak Wa... Ape yang kak wa nak tayangkan pada kami ni???


TU DIAAAAAAAAAA........~~~~


"Ni lar dia... Hot item tu... Kalau mati senang nak tanam... Depan umah jer... Bile pagi2 bangun tido, leh terus siram kubur... Bile x leh tido malam leh borak2 ngan nenek moyang... kekeke... Jangan buat tau, i memain jek... " Kak Wa mula menghoyan.... Kalau di layan, makin menjadi... Baik aku sambung tido.... Zzzzzz...!!!!

Eh??? Nape bus dah benti??? Abes minyak ker??? Or enjin berasap???
Lorrr, dah sampai upenyer... Mane lar mat vietnam ni bawak aku??? Akhirnyer dah sejam lebih dok dalam bus sampai lar jugak.... Sampai mane beb??? Sampai ke Cuchi Tunnel... Kawasan perang antara Amerika ngan Vietnam dulu... Jom Masuk...~~~


[Tengok lar gambo2 kecik ni... Semua yg kami wat ade dalam tuh... Semua aktiviti adalah halal... Xde yang mungkar.... isk3...]

[Ni kat pintu kaunter tiket]

[Lorong Entrance yang pertama...]

Mule2 depa bawak ke bilik nih... Bawah tanah sikit wooo... Nak watpe lar kat sini??? Rupe2nyer nak bagi lar sikit ucapan alu-aluan kepada kami... Nak tunjuk map Cuchi Tunnel nih.... memang mengagumkan... X sangka seluas bumi hijau dunia bawah tanah yang diorang bina... Sedikit kekejutan di pale otak aku... Camne lar diorang leh tertonggeng2 hidup selama 30 tahun dalam ni... Patut badan orang Vietnam kecik2. Dah di latih dari awal... Kalaulah kat Malaysia ade menda ni, mesti lubangnyer sebesor bapak gajah....

[Ni dia monumen Cuchi Tunnel]

Pas bagi briefing tadi barulah di bawa kami ke tempat yang real... Tapi yang atas tanah lar... Yang bawah tanah sat g...
Ni dia tempat bawah tanah... Antara hole yang menjadi jalan masuk ke Cuchi Tunnel... Dulu Chef Wan pernah try masuk... Tersekat tang ponggong.... Kekeke... Kali ni, yang try masuk Alau ngan Didi... Dua2 comey... Aku nak try gak, tapi tibe2 keadaan jadi hening dan sepi apabila permintaan diajukan... Lalu mereka perlahan2 beredar dari situ, tinggal lah aku sorang...


[Tengok lah bukti yang Didi ngan Alau dah melepasi test kelangsingan bontot...]

[1 Malaysia :: 1 UTP :: 1 Petronita]

Ni aksi kegedik akibat kesangapan Kete Kebal kat belakang tuh...

Ade lagi yang di bebelkan... Aku dah panas ni... Lokasi ni antara hole2 yang ade... Kat sini hutan2 sikit... Tu pasal masih panas... Xde lar cam hutan hujan khatulistiwa kita tuh... Memang nyaman jer...

Pastu ade gak Weapon Gallery... Kat sini diorang tunjuklar saknika jenis jerat yang di buat mase dulu... Cam nak buat jer kat umah aku... Sape skodeng aku, mandul lar nanti....


[Ini antara jer... Ade jer lagi... memang ganas... Seperti yang aku gtau tadi, leh mandul beb...]

Ok ni kami nak masuk laluan bawah tanah... Laluan real yang diorang gunakan untuk lalu lintas kat dalam tuh... Akan tetapi nak di beritahu, saiz tunnel ni dah dekemaskan dan dibesarkan... Kalau x, Wahida ngan Wani tersekat bontot lar... Kekeke.... Dalam hole ni dah di pasang lampu... Tapi masih lagi gelap... Dan sangat lar panas... Bila dah ramai2 lalu, peredaran udara pun susah lar...

Cak...!!! Ni dia bentul hole nyer... Cantek kan??? Dat why aku cakqap diorang dah perkemaskan dan perbesarkan... Kalau x, camne orang zaman dulu leh wat secantik nih... Lagi teruja aku kalau ianya realiti... hohoho...
Akhirnyer keluar jugak... Berpeluh tok sah nak cakap lar... Cardigan aku pun leh lenyur disebabkan cairan peluh aku nih... Sekarang ni dah di penghujung dah... Sebelum balik diorang stop kitorang tuk makan ubi rebus.... Kan zaman perang makan ubi rebus jer... Beras sangat lar susah dpt... Ubi diorang sedap lar plak... x masuk angin pun... Memang menjilat ibu jari kuku...


[3 minah ni banyak duit... Tu yang main tembak2 lak]

[Masjid tempat kami drop semayang]

[Menghoyan pas semayang]

Pas semayang pergi ke China plaza lak... Aku pun x ingat pe nama betuinyer... Tapi kat sini memang giler ngan kain meter... Pada aku yang terlalu lah buget semasa melancong ke sini, telan air liur dan ditambah sisa2 ubi yang tersekat kat gigi aje lar... Nak shopping semo kena pikir jauh....
[Kat dalam... Aku pun xtau katne ni... Mase kat sini sibuk pilih kain ajer...]

[Kate diorang inilah pengasas plaza ni... Ntah... xcukup informasi aku dapat..]

30 minit jer??? Ce korang bayangkan kitorang di beri mase 30 minit jer shopping kat dalam bazar tuh... Giler tahap gorila nih... Kat Jalan TAR bagi aku shopping 4 jam pun x cukup inikan pulak kat sini... Dah lar tempat baru... Nak usha beg pun xsempat... Nasib duit aku ciput... xde lar frust tertonggeng tatkala di halang untuk bershopping...

Udah lar tuh, jom makan... Tadi x lunch, mase ni dah fenin2 langau... Angin dah berkepul2 dalam perut aku ni... Kalau meletup, dah macam pearl habour punyer.... Pussssss...~~~~ (Harap maap, saya sangat lar pemalu... Tidak kentut merata-rata)... Orang lain pun same, beron-beron jer... Makan pun banyak x selera... Tapi aku menten... Tengah dapat makanan halal ni, baik aku pulun betul2... Kasi lena tido malam nih... Wakakaka...~~~

Ok sudah penat jari nak taip ni... Pasni ade Part 3 lak... Means hari ke-3 lak... Pas makan balik tido and terus tido... Flat terus pas semayang isya... K Gud Day... Zzzzzz...~~~!!!!!

3 comments:

n0n0n said...

adei....aku xmo mandul pas ni jd kne r stop aktiviti skodeng ko kat umah manjoi....wakakakakaka.....aku konpius r beb,bila lak gorilla aku ikut ko g vietnam?cis....xpuas hati aku....hahahaha...tu r,len kali bawak la aku skali,leh aku blanje sopping ngan mnembak....ekekekekeke

C'Chanteque Maness said...

Fuh....nielah en3 ko yg terpnjg skali aku nk bace n nengok gamba...xleh senafas..kne 2 3 tarik nafas dbwatnye..huhu2...
anyway..jeles bangat tgk ko bjalan2 neh..menarik jgk tmpt2 yg ko pergi..huhu...

Naima is IMMA said...

nonon : tu ko masih bernasib baik sebab lum terjerat lg... jd beware... wakakaka... klu aku bwk ko 4sure aku yg kena sponsor... lg baguih aku sorok ko dlm umah... dok sane diam2... kekeke

huda : betui tu, aku pun penat wat posting nih...next posting pun panj gak... byk giler gambo yg ade... huhuhu... len kli kite pg lar holiday same2... planning nak g indon... jejom...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin